General Awareness Capsule PDF 2017 for SSC CGL

SSC CGL 2017 General Awareness Capsule

General Awareness – Hello aspirants, Today we are sharing important General Awareness Capsule PDF 2017 for SSC CGL. All the topics are written in very clear and understandable format with covering all the important aspect of topics from the exam and questions perspective that is very helpful for your upcoming SSC CGL /CHSL exams

Read More: Kiran’s SSC Chapterwise General Awareness PDF Download

General Awareness PDF

General Awareness for SSC has very vast portion. question can ask from Science History Geography, Science and Economics so we are providing you general Awareness Capsule to find all things in one place. Download this link by click on below button and enjoy learning.

Read More: Lucent’s SSC Higher Mathematics (Updated) PDF Download

General Awareness for SSC CGL 2017 PDF

Q1. Who is the Vice-Chairman of NITI Ayog?
Ans. Rajiv Kumar

Q2.  What is the SI Unit of Force?
Ans. Newton

Q3. Who was the Grandson of Emperor Ashoka?
Ans. Dashrath Maurya, Samprati & Satakarni

Q4. The Dynasty followed by Tughlaq was
Ans. Sayed Dynasty

Q5. What is the Internal Resistance of Ideal Ammeter?
Ans. Zero

Q6. What should be the Minimum age of Vice President of India?
Ans. 35 Years

Q7. Which substance does not form smog?
Ans. Methane

Q8. Pannalal Ghosh is associated with which of the following musical instruments?
Ans. Flute

Q9. Who authored the book “Sellout Book”?
Ans. Paul Beatty

Q10. Name the son of Chandragupta Maurya.
Ans. Bindusara

Q11. Which dynasty came after Tughlaqs?
Ans. Sayyid Dynasty

Q12. Ekuverin Military exercise was held between India and
Ans. Maldives

Q13. Duncan line passes through
Ans. Indian Ocean

Q14. What is the SI Unit of Pressure?
Ans. Pascal

Q15. What is the SI Unit of work?
Ans. Joule

Q16. What does Quo Waranto mean?
Ans. By what warrant

Q17. Who invented Laser Printer?
Ans. Gary Starkweather

Q18. Rusting is a process of
Ans. the reaction of metal

Q19. Where is Temple Bhairava located?
Ans. Mumbai

Q20 Who is the major defense partner of USA?
Ans. India

Q21 What is the current repo rate in India?
Ans. 5.75%


Q22. How many people can be nominated by The Presiden of India in Lok Sabha?
Ans. Two

Q23. Who among the following cricketers conferred with the Polly Umrigar Award 2017?
Ans. Virat Kohli

Q24. Where is Temple of Patal Bhairava located?
Ans. Ujjain

Q25. How many fundamental rights are recognized by the Indian constitution?
Ans. 7

Q26. In which year did Cabinet Mission come to India?
Ans. 1946

Q27. Who was the first Viceroy of India by Britishers?
Ans. Lord Canning 1858-1862

Q28. Lavani Folk Dance belongs to which state of India?
Ans. Maharashtra

Q29. Mariana Trench is located in which ocean?
Ans. The Pacific Ocean

Q30. Anemia is caused by the deficiency of
Ans. Iron

Q31. To which country does Sheikh Hasina belong?
Ans. Bangladesh

Q31. Name the scheme launched by Andhra Pradesh for Below Poverty Line people
Ans. Aarogya Raksha scheme

Q32. Who invented X-ray?
Ans. Wilhelm Conrad Röntgen

Q33. How many players play for each team in Polo game?
Ans. 4 players

Q34. What is the chemical name of Dry Ice?
Ans. carbon dioxide

Q35. Who authored the book Nyayasutra?
Ans. Akṣapāda Gautama

Q36. ‘Azad Bachapan ki Aur’ book is authored by
Ans. Kailash Satyarth

Q37. Which metal is used as a Galvanising agent?
Ans. Zinc

Q38. In Bangladesh, River Ganges is known as
Ans. Padma

Q39. For which organ of the human body is Pacemaker used?
Ans. Heart

Q40. “My Country My Life” book is authored by
Ans. Lal Krishan Advani

Q41. Masai Tribe belongs to which country?
Ans. Kenya

Q42. Which country does S represent in BRICS?
Ans. South Africa

Q43. In India, Tsangpo river is known as
Ans. Brahmaputra

Q44. What is the full form of LAN?
Ans. Local Area Network

Q45. Who discovered Cholera?
Ans. Filippo Pacini

Q46. Which movie won The Oscar Award 2017 for Best Movie of The Year?
Ans. Moonlight

Q47. Which neighboring country of India produces opium?
Ans. Pakistan

Q48. Which Indian States has the largest Coastal boundary?
Ans. Gujarat

Q49. Swaraj is my Birth Right and I shall have it’ slogan was given by
Ans. Bal Gangadhar Tilak

Q50. Itai Itai disease is caused by
Ans. Cadmium Poisoning

Q51. The auxiliary bud grows from which part of the plant?
Ans. Leaf

Q52. Xylem carries ______ in plants.
Ans. Water

Q53. Who wrote the book ‘Citizen and Society’? 
Ans. Mohammad Hamid Ansari

Q54. Which acid is present in Ant Sting?
Ans. Formic acid

Q55. Who won the Nobel Prize for Literature 2017?
Ans. Bob Dylan

Q56. Who was the court poet of Harshawardhana?
Ans. Banadatta

Q57. Vijay Stambh was built by
Ans. Rana Kumbha

Q58. In Rajasthan Mirage is formed due to the effect of
Ans. Total Internal Reflection

Q59. Indian of the year Award by Brands Academy was given to
Ans. Writer Preeti Shenoy

Q60. Theory of Sovereignty is given by
Ans. Austin

Q61. Which is the weakest bone in the human body?
Ans. Spinal cord

Q62. Lingaraj Temple is dedicated to
Ans. Harihara

Q63. Venkateswara Temple is dedicated to
Ans. Lord Shiva

Q64. Tirthankara Temple is dedicated to
Ans. Lord Vishnu

Q65. Arrange the following in the order events had taken place in Indian history (Ascending Order).
Ans. i) Non – Cooperation movement – 1920
ii) Poona Pact – 24 Sep 1932
iii) Quit India Movement – 8 Aug 1942
iv) Cabinet Mission – 1946

Details of General Awareness for SSC CGL 2017 PDF

  • Book Name : General Awareness Capsule for SSC CGL 2017 PDF
  • Language : Hindi
  • Format : PDF
  • Pages : 56 Pages
  • Size : 6 MB


If Unable to download. Try Mirror Link
Alternate: Click Here

Or Buy Now & Get 35% Discount on Indian Polity 5th Edition Book:

List Price : INR 775.00
Price : INR 503.00
You Save : INR 272.00

Friends, I hope you like this “General Awareness for SSC PDF” and it is useful in  preparation of competitive exams. Friends, if you find this Previous year papers useful, then share this post with your friends on facebook and whatsapp. So that your can take advantage of this book.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here